niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki


 Czas świątecznych przygotowań. Tym razem nie bombki tylko pierniczki. Pyszne!! Mniam.
 Pierniczki jeszcze przed udekorowaniem.








 A tu podjadacze, mam dowód.
Po udekorowaniu przez mojego młodszego szkrabika.











 I duże pierniczki marchewkowe.






Przepis na pierniczki świąteczne
1,5 kg mąki pszennej
25 dkg masła
2 szklanki miodu
2łyżki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao ( może być troszkę więcej)
3paczki przyprawy korzennej (ja używam trzech różnych firm, wtedy aromat jest inny)
1,5 szklanki cukru
6 jajek, gożdziki(dużo) ,suchy imbir


Kostkę masła+2 szkl miodu rozpuść podgrzewając i ciągle mieszając na malutkim ogniu. Póżniej odstaw do ostygnięcia.
Mąkę+sodę+przyprawę korzenną+skruszone dokładnie gożdziki+ imbir+kakao zmieszaj w dużej misce.
W drugiej misce ubij jajka całe z cukrem i dodaj do dużej misy. 
Wymieszaj. 
Dodaj teraz wystudzone masło z miodem.
 Dokładnie wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji plasteliny. 
Wyrobione ciasto odstaw w chłodne miejsce na noc( ja odstawiam na ok 4-5 godzin i jest wystarczające, ale w oryginalnym przepisie było ,że na noc)
Następnego dnia wałkuj ciasto i wyciskaj świąteczne kształty. 
Pierniczki mogą mieć grubości ok 1cm.  
Pieczemy w temp 150st C przez 10 minut. Smacznego!!
Wystudzone pierniczki zamykamy w szczelnym pojemniku na 2 tygodnie.


Ważne są te aromatyczne przyprawy w piernikach ponieważ one nadają charakter piernikowi. Ja do pierniczków świątecznych dodaję dużo gożdzików i zdarza się ,że szczyptę pieprzu. Oj jak cudownie po zjedzeniu pierniczka szczypie w języczek. Nie jest ostry , ale charakterny. Zastanawiałam się ,żeby dodać chili ( nie dużo tylko szczyptę zamiast pieprzu) do pierniczków. Ciekawa jestem efektu. Co roku robię pierniczki a teraz zaczęłam eksperymentować z tym przepisem.
       
Przepis na piernik marchewkowy
2 szkl mąki pszennej
1 szkl oleju
1 Łyżeczka sody i proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół  łyżeczki mielonych gożdzików
1,5 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4jajka
4 szkl drobno startej marchewki
pół szklanki orzechów i rodzynek( posiekanych)
masło i bułka tarta do posypania formy- Ja używam papieru do pieczenia

W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, sól,cynamon i gozdziki.
W drugiej zmiksuj olej z cukrem, cukrem waniliowym i stale mieszając dodawaj jajka.
Gdy masa będzie puszysta dodaj stopniowo suche składniki a na końcu marchewkę i bakalie.
Wymieszane składniki włóż do wąskiej keksowej formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec w temp 180st C przez 60 minut. 
Po wystudzeniu owiń piernik ściereczką lnianą. Tak może sobie leżeć przez kilkanaście dni. 
Po kilku dniach możesz przekroić piernik na 2 lub 3 warstwy i przełożyć powidłami,  polać czekoladą i udekorować według upodobań migdałami , orzechami, rodzynkami . 
   Pierniczek przepyszny spróbujcie .





Jeśli podoba ci się ten wpis podziel się nim lub śledz mnie ,aby być na bieżąco. Wyraz swoją opinię pozostawiając komentarz pod postem. Pozdrawiam

2 komentarze:

  1. Mniam pyszności . Oj by się schrupało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności serfujesz :)
    Wesołych Świąt Marzenko :)

    Kathie

    OdpowiedzUsuń