wtorek, 2 grudnia 2014

Przepis na herbatę.

Uwielbiam herbatkę szczególnie cytrynową. W lato rzadko pije  się herbatę chyba, że mrożoną ... o pyszności. Zimą herbatka z cytryną lub rumem pod kocykiem na łóżeczku smakuje wyśmienicie. Dlatego też twierdzę iż Art Piaskownica zorganizowała smakowite wyzwanie. Ja tym razem mało koralikowo ,ale nie śmiejcie się bo te wyroby z modeliny wykonywałam pierwszy raz. Czytałam troszkę o modelinie na blogu  Katalin i postanowiłam spróbować bo SPRÓBOWAĆ ZAWSZE WARTO, NIKT NAS NIE POGONI
Kieruje się tym i na razie sprawdza się.



Bransoletka szydełkowa na 10 koralików w rzędzie z motywem herbacianym. Mój projekt. Do bransoletki doczepiłam motywy z modeliny śniadaniowe mmmm..... pyszne i oczywiście wśród nich kubek z herbatką z  cytryną.
 Kanapeczka
 Kubek z herbatką i z cytrynką
 Big muffin
 Talerzyk z jabłuszkiem.
 Torcik






preciosa blue11,preciosa crystal  orange 11,preciosa gold 11,toho opaque dandelion 11,preciosa orange 11,tohoround inside color montana blue oxblood lined 11,toho opaque lustered white11toho opaque lustered cherry11s
Prawdziwy przepis na letnią herbatkę
(zródło: internet)

Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata

Składniki

  • Na dzbanek 1,5 l:
  • 3 torebki zielonej herbaty
  • 3 torebki zielonej herbaty grejfrutowej
  • 1 cytryna lub limonka
  • ½ pomarańczy
  • kilka listków świeżej mięty
  • lód




 

Sposób przygotowania

  1. Po zagotowaniu się wody odczekujemy parę minut aż uzyska ona pożądaną temperaturę*. Następnie zalewamy herbatę w dzbanku (małą ilością wody, otrzymamy w ten sposób mocną esencję), parząc ją od 3 do 8 minut, również w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać*. Po tym czasie mocno wyciskamy torebki, wyjmujemy je, dolewamy wody, wrzucamy lód, pokrojone w plastry owoce i listki mięty. Przechowujemy w lodówce.
  2. Kilka słów o parzeniu zielonej herbaty...
  3. O parzeniu zielonej herbaty napisano już całe rozprawy naukowe. Kilka kwestii wartych jest jednak podsumowania. Zieloną herbatę powinniśmy parzyć w niższej niż czarną temperaturze - od 60 do 90 st. Po zagotowaniu najlepiej jest więc odczekać przynajmniej 3-4 minut, choć, jeśli jesteśmy w posiadaniu wysokiej jakości herbaty bądź próbujemy jej nowych gatunków, o temperaturę parzenia zapytajmy sprzedawcę. Zasada dotycząca zaś czasu parzenia uzależniona jest od efektu, jaki chcemy uzyskać. Parząc herbatę przez maksymalnie 3 minuty, sprawimy, że teina nie zdąży związać się z garbnikami, a napój będzie miał właściwości pobudzające. Natomiast przez dłuższe parzenie, do 8 minut, uzyskamy herbatę relaksującą i odprężającą.
  4. Pozdrawiamy,
  5. Mrs. & Mr. Sandman


Jeśli podoba ci się ten wpis podziel się nim lub śledz mnie ,aby być na bieżąco. Wyraz swoją opinię pozostawiając komentarz pod postem. Pozdrawiam

7 komentarzy:

  1. Świetna bransoletka, a modelinowe słodkości bardzo fajne, tym bardziej, że robione pierwszy raz :). Ja mam coś nie tak z modeliną, jest za sucha i nie chce się dobrze kleić, a też próbuję pierwszy raz. Co do herbaty zielonej to już dawno taką piłam, narobiłaś mi smaka :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię zieloną i ją często piję.

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany ... aż mnie zatkało !!! świetnie podeszłaś do tematu ... dziękuję za udział w wyzwaniu AP :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nie wierze, że pierwszy raz z modeliną miałaś do czynienia xD. Przepis może wykorzystam :)
    Powodzenia w wyzwaniu.

    Kathie

    OdpowiedzUsuń