Pierniczki jeszcze przed udekorowaniem.
Po udekorowaniu przez mojego młodszego szkrabika.
I duże pierniczki marchewkowe.
1,5 kg mąki pszennej
25 dkg masła
2 szklanki miodu
2łyżki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao ( może być troszkę więcej)
3paczki przyprawy korzennej (ja używam trzech różnych firm, wtedy aromat jest inny)
1,5 szklanki cukru
6 jajek, gożdziki(dużo) ,suchy imbir
Kostkę masła+2 szkl miodu rozpuść podgrzewając i ciągle mieszając na malutkim ogniu. Póżniej odstaw do ostygnięcia.
Mąkę+sodę+przyprawę korzenną+skruszone dokładnie gożdziki+ imbir+kakao zmieszaj w dużej misce.
W drugiej misce ubij jajka całe z cukrem i dodaj do dużej misy.
Wymieszaj.
Dodaj teraz wystudzone masło z miodem.
Dokładnie wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji plasteliny.
Wyrobione ciasto odstaw w chłodne miejsce na noc( ja odstawiam na ok 4-5 godzin i jest wystarczające, ale w oryginalnym przepisie było ,że na noc)
Następnego dnia wałkuj ciasto i wyciskaj świąteczne kształty.
Pierniczki mogą mieć grubości ok 1cm.
Pieczemy w temp 150st C przez 10 minut. Smacznego!!
Wystudzone pierniczki zamykamy w szczelnym pojemniku na 2 tygodnie.
Ważne są te aromatyczne przyprawy w piernikach ponieważ one nadają charakter piernikowi. Ja do pierniczków świątecznych dodaję dużo gożdzików i zdarza się ,że szczyptę pieprzu. Oj jak cudownie po zjedzeniu pierniczka szczypie w języczek. Nie jest ostry , ale charakterny. Zastanawiałam się ,żeby dodać chili ( nie dużo tylko szczyptę zamiast pieprzu) do pierniczków. Ciekawa jestem efektu. Co roku robię pierniczki a teraz zaczęłam eksperymentować z tym przepisem.
Przepis na piernik marchewkowy
2 szkl mąki pszennej
1 szkl oleju
1 Łyżeczka sody i proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonych gożdzików
1,5 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4jajka
4 szkl drobno startej marchewki
pół szklanki orzechów i rodzynek( posiekanych)
masło i bułka tarta do posypania formy- Ja używam papieru do pieczenia
W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, sól,cynamon i gozdziki.
W drugiej zmiksuj olej z cukrem, cukrem waniliowym i stale mieszając dodawaj jajka.
Gdy masa będzie puszysta dodaj stopniowo suche składniki a na końcu marchewkę i bakalie.
Wymieszane składniki włóż do wąskiej keksowej formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec w temp 180st C przez 60 minut.
Po wystudzeniu owiń piernik ściereczką lnianą. Tak może sobie leżeć przez kilkanaście dni.
Po kilku dniach możesz przekroić piernik na 2 lub 3 warstwy i przełożyć powidłami, polać czekoladą i udekorować według upodobań migdałami , orzechami, rodzynkami .
Pierniczek przepyszny spróbujcie .
Mniam pyszności . Oj by się schrupało.
OdpowiedzUsuńSame pyszności serfujesz :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Marzenko :)
Kathie